WeConnect

Google Ads (nieuwe naam voor Google AdWords) is een complex platform met duizenden opties. Adverteren met Google Ads zorgt voor concrete data waar je écht iets mee kunt. Maar hoe kun je de belangrijkste informatie eenvoudig analyseren en het account overzichtelijk beheren? Natuurlijk werkt het zeer goed om het account concreet te segmenteren op basis van onderwerpen, maar dit is niet de enige oplossing.

Middels scripts kunnen we data-verzameling en tracking eenvoudig bijhouden en meldingen instellen, zodat je als SEA specialist altijd up-to-date bent omtrent je te beheren accounts. Zo kun je budgetten en prestaties overzichtelijk bijhouden, nalopen of alles goed gaat en data analyses maken en prognoses stellen.Er zijn veel scripts beschikbaar, maar wij helpen je graag op weg met onze top 5 meest gebruikte AdWords (Google Ads) scripts. Lees snel verder!

1. Budget vs Spend Rapport

Bijna elk account heeft te maken met budgetten. Het komt vrijwel nooit voor dat budgetten onbeperkt zijn. Het gebeurt weleens dat dagbudgetten de totale budgetten overschrijden. Dit kan komen doordat er meerdere mensen werken in hetzelfde account, het niet duidelijk genoteerd is wat de budgetten zijn en/of er foutieve dagbudgetten zijn ingevoerd. Altijd lastig om achteraf te moeten vertellen waarom er meer of juist minder is uitgegeven dan dat afgesproken was.

Door het script Budget vs Spend te gebruiken, krijg je een e-mail notificatie met de uitgaven en basis prestaties van een account in een zeer duidelijk overzicht. Ideaal als start op de maandagochtend! Je geeft aan wat de budgetten per account zijn, je krijgt vervolgens een overzicht van wat er tot en met de dag is uitgegeven (op maandbasis) en krijgt direct een globale impressie van de prestaties, zoals het aantal conversies en de opbrengsten.

Wij adviseren het script op maandag om 03:00 uit te laten voeren, zodat één van de laatste e-mails in je mailbox het overzicht is en je eventueel direct kunt handelen.

2. Link Checker

Beheer je een account van een grote website? Of beheer je het account van een relatief kleine website? Het maakt niet uit! 404 pagina’s en 500 errors (server errors) zorgen voor direct verlies (klikkosten naar een loze pagina). Via het ‘Link Checker’ script kun je alle uiteindelijke URL’s testen en laten rapporteren.

Het AdWords script Link Checker by Google Ads houdt middels een spreadsheet bij wat de status van de uiteindelijke URL’s is. Daarnaast kun je instellen dat dit script ervoor zorgt dat er een e-mail wordt verstuurd wanneer er een ‘broken link’ wordt gevonden. Hierdoor kun je snel handelen!

Wij adviseren de planning van dit script in te stellen per uur, zodat de meldingen redelijk accuraat zijn.

3. Quality Score Tracker

De veilingen van AdWords zijn gebaseerd op Ad Rank. Ad Rank wordt voornamelijk op drie elementen beoordeeld, waaronder de kwaliteitsscore. De kwaliteitsscore is vrijwel leidend voor de daadwerkelijke Ad Rank en is daarom van belang om nauwkeurig in kaart te brengen. Een optimale kwaliteitsscore zorgt voor een goede positie in de Ad Rank (veilingen van AdWords).

Via het AdWords script Quality Score Tracker kun je een rapportage maken van de kwaliteitsscores en de daarbij behorende prestaties per geselecteerde periode (ikzelf werk graag met een maandelijks overzicht). Dit rapport wordt in een spreadsheet getoond en geeft handvatten voor concrete optimalisatie.

Wij adviseren dit script per maand te laten uitvoeren, zodat er een verschil in prestaties per maand zichtbaar wordt in het document. Gebruik deze niet alleen voor de rapportages, maar ook als concrete handvatten voor optimalisatie van de positie in de veilingen.

4. Account Reporting

Wil je in één oogopslag zien wat er gisteren is gebeurd met het account? Dat is eenvoudig te implementeren via het Account Report Script. Dit script maakt het mogelijk om custom statistieken elke dag in de mail te ontvangen in een handig overzicht. Zo kun je eenvoudig zien wat de kosten waren, de gemiddelde positie, het vertoningsaandeel, het aantal conversies et cetera. Dit alles zonder in te hoeven loggen. Zie je direct opvallende cijfers? Dan kun je direct schakelen en zo altijd ‘spot-on’ te werk gaan. Let wel, de statistieken zijn natuurlijk niet even uitgebreid als in de Google Ads interface.

Het AdWords script Account Summary Report by Google is een vrij eenvoudig te implementeren script en geeft een vrij eenvoudige samenvatting van een account. Je kan het script instellen om e-mail notificaties te sturen, of puur een spreadsheet bij te houden.

Wij adviseren dit script dagelijks in te stellen zo rond een uur of 03:00. Hierdoor start je elke ochtend met een e-mail met de prestaties van de dag ervoor en kan je direct aan de slag wanneer nodig.

5. Position Based Bidding

Zoekintentie is van belang als je relevant wilt adverteren. Het is dan ook zo dat niet elk zoekwoord even belangrijk is, maar ook dat niet elk zoekwoord dat niet even belangrijk is niet uitgesloten hoeft te worden, aangezien deze in sommige gevallen wel relevant is. Op deze zoekwoorden wil je niet altijd bovenaan staan. Je hebt ook zoekwoorden waarbij de zoekintentie zeer goed aansluiten en dus belangrijk zijn voor de resultaten. Deze zoekwoorden mogen juist wat dominanter getoond worden. Dit kan prima middels handmatige CPC. Maar beheer je een vrij uitgebreid account, dan kan het een voordeel zijn om bepaalde standaarden mee te geven gebaseerd op wat een positie waard is per zoekwoord middels het Position Based Bidding Script.

Het Position Based Bidding script geeft de optie om middels labels te bieden op posities. Dit kan globaal op account niveau worden aangepast en kan hierdoor het optimaliseren van biedingen versnellen. Wat wel van belang is, is dat er veel kwalitatieve data beschikbaar moet zijn en de patronen herkenbaar zijn.

Ook aan de slag met HTML5?

Wij denken graag mee over het doel, effect, design en het technische verhaal achter jouw display campagnes.

Recommended Reads