Artifical Intelligence in online marketing is een veelbesproken onderwerp. Er zijn vele voordelen te noemen, zoals productiever werken, optimalisaties generen en processen automatiserenChatGPT wordt ook veelvuldig gebruikt binnen WeConnect.
AI maakt ook een opmars in design. Er zijn verschillende (zowel gratis al betaalde) generators beschikbaar waarmee je met een prompt een afbeelding kan laten genereren. Maar werkt dit echt zo makkelijk als het klinkt? Is het de toekomst en is het de investering waard? Of zitten er ook nadelen aan? En hoe zit het met copyright?
First things first: welke generators ga ik bespreken
In dit artikel worden er 4 AI image generators besproken:
- Midjourney
- DALL-E
- BlueWillow
- Photoshop Firefly
De bekendste: Midjourney
Net zoals bij ChatGPT, zijn er ook design tools die op basis van een prompt een afbeelding kunnen produceren. Er zijn er dus meerdere, maar 1 van de bekendste en meest populaire is Midjourney. Midjourney werkt vrij makkelijk met een Discord server.
Het kost Midjourney ongeveer een minuut om 4 opties te genereren. Je kunt daarna de afbeelding nog upscalen, meer variaties opvragen of opnieuw een prompt genereren.
Werkt het goed?
Het is verbazingwekkend wat voor gedetailleerde afbeeldingen Midjourney weet te fabriceren. Als je bent ingelogd op de Discord (voorheen was er een free trial periode bij Midjourney, maar inmiddels is dat er niet meer en moet je dus direct een abonnement afnemen) kun je in de Newbie chats de reeds opgevraagde prompts van anderen bekijken. Dat is sowieso slim om te doen, omdat je op deze manier kan kijken naar hoe anderen hun opdrachten beschrijven en wat voor resultaat dat geeft. Hoe meer je omschrijft, hoe beter en specifieker het resultaat.
Voor alle AI generators heb ik dezelfde prompt gebruikt, om een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen. De prompt was:
barbecue skewer with baked white fish pieces and with bell pepper pieces in between, baked pangasius filet, white clean background, top view, flatlay, bbq
Midjourney kwam al snel met goed uitziende opties. Als je beter gaat kijken zie je wel wat gekke dingen, zoals schijfjes citroen in rare vormen en stukjes ondefinieerbare groenten, maar er komen best bruikbare opties uit.
Maar … er is een grote maar. Voor de afbeeldingen die zijn gebruikt om de AI image generator te trainen, heeft Midjourney nooit toestemming gevraagd aan de makers. Terwijl Midjourney er dus vervolgens wel geld mee verdiend. Om deze reden loopt er al een rechtszaak tegen het bedrijf.
DALL-E
DALL-E werkt iets anders (gewoon via een website en dus zonder Discord), en is daardoor heel erg makkelijk. Ook DALL-E kan je alleen gebruiken met abonnement. Ook deze tool is getraind met data die van het internet geplukt is, en waar dus niet voor betaald is.
Voor een betaalde generator vond ik de afbeeldingen die ik kreeg niet zo goed en nog niet bruikbaar. Ze waren erg leeg. Ik heb een kleine aanpassing aan de prompt gedaan (white clean background weggehaald) en toen werd de afbeelding al iets beter.
Nog steeds vind ik afbeeldingen wel wat saai ogen maar zo op het eerste gezicht zie ik niet zo heel veel vreemde soorten ondefinieerbare objecten, dus dat is een pluspunt.
BlueWillow
Eenzelfde soort AI generator zoals Midjourney is BlueWillow, alleen is BlueWillow nog wel gratis voor de eerste 25 pogingen.
BlueWillow werkt hetzelfde Midjourney. Als je ingelogd bent in de Discord, moet je een rookie channel selecteren en daarin je prompt versturen.
BlueWillow werkt best oké, alleen loop je ook hier wel snel tegen problemen aan, zoals gekke vormen en ondefinieerbare stukken vis en groentes. Er zat uiteindelijk niet echt een afbeelding bij die ik daadwerkelijk kon gebruiken.
Waar BlueWillow zijn afbeeldingen vandaan heeft gehaald om de generator te trainen is me ook na wat online speuren niet duidelijk geworden. Ik vermoed dat dit hetzelfde is als bij Midjourney, dus dat er afbeeldingen zonder toestemming van makers zijn gebruikt.
Photoshop Firefly
De vierde en laatste optie die ik wil bespreken is Photoshop Firefly. Firefly zit voor nu alleen nog maar in de Beta versie van Photoshop. Voor Photoshop heb je een Adobe abonnement nodig. Deze zijn beschikbaar in verschillende prijsranges. Firefly binnen de Photoshop omgeving werkt simpel en de opties zijn snel duidelijk.
Met een afbeelding op basis van een prompt creëren wint Firefly het beslist niet. Met dezelfde prompt kwamen er afbeeldingen uit die ik absoluut niet kan gebruiken door alle vreemde vormen.
Toch heb ik Firefly al vaak gebruikt en is het wat mij betreft – spoiler alert – de beste optie van de vier. Voornamelijk omdat Firefly hun gebruikte afbeeldingen uit Adobe Stock haalt, hun eigen stockfoto tool. Hierdoor kunnen de makers van de foto’s die de generator gebruikt ook daadwerkelijk gecredit worden voor hun gebruikte materiaal. Wat mij betreft de enige manier waarop AI ethisch verantwoord is. Daarnaast kan je bestaande afbeeldingen makkelijk bewerken en dat heb ik al vaak met succes gebruikt.
Sommige afbeeldingen die we gebruiken van Shutterstock zijn bijvoorbeeld net niet handig qua uitsnede en daarom soms onbruikbaar. Door Firefly kunnen we die afbeeldingen nu groter maken waardoor ze wel bruikbaar zijn. Hier een voorbeeld:
Ik wilde een klein deel onderaan de foto toevoegen:
Dit is top! Binnen 10 seconden was de foto opeens wel bruikbaar. Dit heb ik al meerdere keren toegepast. Ook heb ik simpele aanpassingen met Firefly gedaan, zoals teksten op verpakkingen verwijderen, mensen die op de achtergrond van foto’s stonden, rechthoekige foto’s vierkant gemaakt zodat ze goed bruikbaar waren voor vierkante social media afbeeldingen.
Bijvoorbeeld voor 1 van onze klanten, kledingmerk DIDI. Ik begon met deze afbeelding:
Ik had een vierkante foto nodig, dus daarom heb ik aan de zijkanten Firefly het beeld laten opvullen. >
Vervolgens wilde ik de mensen die op de achtergrond op straat liepen ook nog verwijderen. >
En voilà, met maar een paar klikken een foto die ik goed kon gebruiken.
Conclusie
Van de 4 generators die ik heb getest, vond ik dat Midjourney de beste afbeeldingen genereerde door middel van een prompt. Firefly vind ik tot nu toe in de praktijk nog steeds de meest nuttige, vanwege de manier waarop je bestaande afbeeldingen snel kan bewerken. Zeker ook omdat Firefly binnen Adobe zit, wat ik sowieso al gebruik om te designen.
Op de afbeeldingen die je genereert met Midjourney, DALL-E en BlueWillow zal je daarnaast nooit copyright kunnen krijgen. Maar het grootste nadeel van die 3 blijft de ethische kwestie: de data waarmee de generators zijn getraind, lijkt zonder toestemming van de makers van het internet gehaald te zijn. Alleen al daarom wint Firefly het voor mij van de andere opties.
Heb je nog vragen of ben je benieuwd wat wij bij WeConnect voor je kunnen betekenen op het gebied van AI? Neem dan contact met ons op.
Bronnen:
https://www.rdi.nl/onderwerpen/kunstmatige-intelligentie/regelgeving-kunstmatige-intelligentie-ai
https://www.theverge.com/2023/1/16/23557098/generative-ai-art-copyright-legal-lawsuit-stable-diffusion-midjourney-deviantart
https://stablediffusionlitigation.com/
https://www.saverilawfirm.com/our-cases/ai-artgenerators-copyright-litigation
https://petapixel.com/2022/12/21/midjourny-founder-admits-to-using-a-hundred-million-images-without-consent/