Foto van Laurens Ras

Laurens Ras

15-08-2024 | 4 minuten lezen

De impact van een sterke retail media strategie op CêlaVíta’s verkoopresultaten

celavita producten

Introductie

Een strategische inzet van Sponsored Products en ondersteunende banners in retail media kan leiden tot significante sales uplifts. Met een ROAS van 341% en een uplift van 74% in e-commerce verkopen wordt het belang van goed zoekwoordenonderzoek en product selectie benadrukt. Retail media kan niet meer ontbreken in je strategie.

Voor CêlaVíta is e-commerce een significant aandeel van de verkopen. Er werden 2 nieuwe producten bij Jumbo geïntroduceerd waarbij de uitdaging was om deze goed zichtbaar te maken in de Jumbo webshop en app. Nieuwe producten zijn bij livegang altijd slecht vindbaar aangezien items in de zoekresultaten deels worden beïnvloed door aankopen. Het sponsoren van deze producten is dus zeer interessant. Bij CêlaVíta ging dit om Snelle wokkers en Rode opbakkers, daarnaast werden ook 4 bestaande producten gesponsord. Dit om ook deze verkopen te stimuleren en maximale zichtbaarheid op de gehele aardappel categorie te realiseren.

 

De aanpak:

Qua strategie waren we op zoek naar maximale zichtbaarheid met een winstgevende ROAS. De campagnes hebben we daarom ingezet met een combinatie van brede zoektermen targeting in de aardappel categorie en daarnaast specifieke campagnes per product voor meer gerichte zoekopdrachten. Denk aan zoekwoorden als aardappelblokjes of aardappels met schil, waarbij we altijd het meest relevante CêlaVíta product tonen. Op de brede aardappel zoektermen en de categorie komt ook veel verkeer met een andere aankoopintentie. Denk aan ongeschilde zakken aardappelen en oven-aardappelproducten. 

 

Tot slot werden de sponsored products ondersteund met verschillende banners rondom de NPD’s in de app en op de webshop. Deze werden alleen getoond op search clusters, oftewel tussen de zoekresultaten rondom aardappels.

Banners A/B test

Daarnaast is een A/B test uitgevoerd op de CTA buttons van de banners. Hierbij zijn de volgende opties getest:

  • Bekijk snel vs Bestel snel
  • Ontdek nu vs Bestel nu

Hierbij was een significant verschil meetbaar tussen ‘bekijk snel’ en ‘bestel snel’. ‘Bekijk snel’ bereikt hierbij een uplift van 38,8% op CTR (p = 0.039). De hypothese was hier dat ‘bekijk snel’ minder verwachtingen oproept rondom het bestellen. Hierdoor zijn bezoekers eerder geneigd om te klikken en het product te bekijken zonder ‘bang’ te zijn gelijk het product aan te schaffen. Wat voor impact dit had op uiteindelijke verkopen is helaas niet inzichtelijk bij Jumbo.

Tot slot hebben we ook vergeleken of het tonen van de banners een positief effect had op de SP campagnes. Dit kon niet officieel A/B getest worden, waardoor we dus gebruik hebben gemaakt van een 0- en 1-meting in twee periodes van 3 weken.

Impact banners op SP

In de periode dat de banners getoond waren, zien we een uplift in CTR en ROAS op de totale cijfers (dus ook producten die niet in de banners voorkwamen). De uplift van 6,4% in CTR is significant (p=0.01). De banners waren gericht op de 2 NPD’s, dus hebben we wat meer ingezoomd op wat de impact was op deze productresultaten. Hier zien we echter geen significante verschillen, maar deze producten waren maar een klein deel van de totale impressies.

Doordat het geen officiële A/B test is, kunnen we niet met zekerheid zeggen dat het meer kliks oplevert of dat er andere variabelen invloed hebben gehad.

 
banner celavita

341%

 

ROAS

74%

 

Uplift in e-commerce verkopen

38,8%

 

Uplift in CTR bij CTA A/B test

Conclusie

De case van CêlaVíta toont de kracht van een doordachte retail media strategie. Door zorgvuldige productselectie en gerichte zoekwoordcampagnes te combineren met ondersteunende banners, wist CêlaVíta niet alleen een winstgevende ROAS van 341% te behalen, maar ook een significante uplift in e-commerce verkopen van 74%. Daarnaast toonde de A/B-test van de CTA-buttons de impact van subtiele verschillen in CTA, wat leidde tot een significante stijging in de CTR. Hoewel niet alle effecten volledig inzichtelijk zijn door beperkingen in de tooling van retailers, is het duidelijk dat een combinatie van relevante zichtbaarheid en strategie essentieel is voor het succes van retail media campagnes.