WeConnect

Krab jezelf echt even achter de oren als je er nog niet mee bezig bent: influencer marketing. Ook in 2021 wordt deze relatief nieuwe toevoeging aan de online marketingmix weer een stuk belangrijker. 63% van de marketeers die zich nu al met deze vorm van marketing bezig houden geven aan hun budget voor influencer marketing weer te zullen gaan verhogen in het aankomende jaar. De verwachting is dan ook dat in 2021 influencer marketing een op zichzelf staande tak van marketing wordt, in plaats van een ‘nice to have’ deel van de marketingstrategie. Welke trends kunnen we het aankomende jaar nog meer verwachten in deze groeiende vorm van online marketing?

  • Video content (TikTok en Reels)
  • Authenticiteit: onbewerkt, value driven content
  • Kleinere influencers, meer specialisatie
  • Langdurige samenwerkingen

Video content takes the lead

In 2021 zal de focus op videocontent blijven groeien. Door de explosieve groei van de app TikTok en Instagram’s tegenbod Reels heeft korte videocontent in 2020 een enorme boost gehad waar veel bedrijven dankbaar gebruik van hebben gemaakt. Videocontent krijgt ook de voorkeur van het algoritme op Instagram en zorgt daarmee automatisch voor een boost in organisch bereik. Video vangt sneller de aandacht en daarnaast zijn de mogelijkheden met video natuurlijk eindeloos: je kunt veel meer informatie kwijt in een video dan in een afbeelding met tekst. Zorg dus dat je dit aankomend jaar video meeneemt in je online marketingcontent en ook zeker in je influencer content! Vergeet daarbij (afhankelijk van je doelgroep en boodschap) ook TikTok niet.

Authenticiteit: keep it real

De tijd van het perfecte plaatje en de gestylede Instagram-feeds is voorbij. De nadruk ligt steeds meer op jezelf zijn, authenticiteit en met name ook herkenbaarheid zal een grote rol gaan spelen in 2021. Ga in plaats van het perfecte shot op zoek naar content waar je doelgroep zichzelf in terug zal zien en vertel een eerlijk verhaal, want dat zal leiden tot oprechte betrokkenheid.

Nano- en micro-influencers in de niche

Een andere trend die uit 2020 zal doorzetten is de verschuiving van focus van grote influencers met veel bereik naar micro- en nano-influencers (1.000-100.000 volgers). Deze kleinere accounts hebben wellicht een minder hoog bereik, maar een sterkere verbondenheid met hun volgers, een hogere mate van authenticiteit en vaak ook een aanzienlijk hogere engagement rate. Daarbij richten kleinere influencers zich vaak niet op een breed publiek, maar op een specifieke niche: denk aan een bepaalde modestijl, interieurdesign of vegan eten. De betrokkenheid van een kleinere influencer en de connectie met de volgers is perfect als je een specifieke maar toegewijde groep enthousiastelingen wil bereiken. 

Langdurige samenwerkingen

In plaats van een eenmalige samenwerking met een influencer worden langdurige samenwerkingen steeds meer de norm. Een korte boost in aandacht voor je merk of product is leuk, maar van een langdurige blootstelling aan jouw beoogde doelgroep pluk je pas echt de vruchten. Advertenties laat je tenslotte vaak ook niet een dag lopen, maar de kracht van herhaling en variatie in samenwerking met een brand ambassador zorgt ervoor dat een samenwerking authentieker overkomt, meer mensen bereikt en beter in het geheugen blijft hangen.

Ook aan de slag met HTML5?

Wij denken graag mee over het doel, effect, design en het technische verhaal achter jouw display campagnes.

Recommended Reads