WeConnect

Wordt Google Analytics in Nederland verboden?

Wat nu! Door een case vanuit Oostenrijk (onderzocht door het AP van Oostenrijk), is het mogelijk dat Google Analytics in Nederland mogelijk verboden wordt. Dit zou voor veel (web)winkels en websites die actief monitoren (Evidence Based werken) en hierop sturen een groot probleem ‘kunnen’ vormen. In dit artikel beantwoorden we de volgende punten: Wat is er aan de hand? – en – Wat zijn de mogelijke oplossingen?

Wordt Google Analytics in Nederland verboden?

Het AP (Autoriteit Persoonsgegevens), toezichthouder op de privacy, waarschuwt dat Google Analytics zich niet houdt aan de wetgeving AVG. Door IP-adressen en unieke ID’s naar de Verenigde Staten te sturen, zijn ze hiermee in overtreding van het gestelde beleid. Dit is namelijk sinds juli 2020 niet meer toegestaan. Het AP heeft onderzoek gedaan naar de omgang van IP-adressen en unieke ID’s binnen Google Analytics naar aanleiding van een klacht vanuit de organisatie noyb. Uiteraard heeft Google zelf hier al op gereageerd in dit artikel. In feite komt de reactie van Google op het volgende neer: ze voldoen aan diverse beveiligingsstandaarden zoals ISO 27001. Daarnaast werkt Google met modelcontracten met de Europese Commissie en hebben gebruikers van Google analytics de opties gegevens te anonimiseren. Conclusie, er is nog niet echt iets bekend over wat er gaat gebeuren. Naar mijn mening is het zo dat de positie van Google binnen de online wereld dermate veel impact heeft dat een verbod pas echt komt als ‘alles uitloopt op niets’. Nu is het zo dat Google hierop zal anticiperen, maar hoe, is nog niet bekend. Ook is al iets vergelijkbaars eerder voorgekomen en heeft dit ook niet tot een verbod geleidt. Zie het artikel op RTL.

Oplossingen voor dataverzameling en monitoring

Natuurlijk is één van de oplossingen dat Google en de Europese Commissie er samen uitkomen. Hierbij is het mogelijk dat er aanpassingen binnen hetgeen wat we meten moet worden toegepast door de beheerders van Google Analytics. In het geval dat Google Analytics echt verboden zou worden in Nederland, zijn dit de meest voor de hand liggende oplossingen:

  • Data verzamelen na opt-in middels een CDP (Customer Data Platform) zoals EffectiveProfiles
  • Monitoring binnen de webshop / website zelf toepassen
  • Monitoring gebruiken vanuit partijen die wel voldoen aan de vereisten van de Europese Commissie

Er zijn altijd meerdere wegen naar Rome. Mocht je vragen hebben omtrent dit artikel, neem dan gerust contact met ons op, we denken graag met je mee!

 

Recommended Reads