Vijf tips voor een goed voorbereide Social Media Reporter

Vijf tips voor een goed voorbereide Social Media Reporter

De afgelopen 3 jaar ben ik regelmatig op pad gegaan voor een social media rapportage, met een kofferbak vol opnameapparatuur en een Report-Anouk op de bijrijdersstoel ben ik heel het land doorgereisd om mensen thuis te verrassen of bij ze in de keuken te filmen. Tijdens deze shoots heb ik veel geleerd door voornamelijk veel fouten te maken! Hier een lijstje met do’s and don’ts die van pas kunnen komen als je binnenkort zelf de deur uit gaat om te filmen:

1. “Lights, camera, lights?”

Zorg ervoor dat er altijd voldoende licht aanwezig is om te kunnen filmen. Tijdens onze eerste shoot verraste we een mevrouw thuis die ons binnen uitnodigde, eenmaal binnen bleek het licht in de woonkamer het niet te doen, waardoor we met onderbelichte shots zaten. Sindsdien filmen we buiten voor deur en vragen we de mensen even een stapje naar buiten te doen.

Bij shoots die niet afhankelijk zijn van een verrassingselement nemen we onze eigen studio lampen mee en rekenen we op extra tijd om de “kookstudio” op te zetten. Laat de bewoner wel van tevoren weten dat je aankomt met gigantische lampen en stem even af of er ruimte voor is in de keuken. En kleine CN-160 LED lamp is ook altijd handig om in je tas te hebben!

2. “Mic Check, 1 2, 1 2”

Goed geluid maakt of breekt een video en de spontane reactie van een verrast iemand kun je maar één keer opnemen. Wij proberen daarom altijd minstens twee externe geluidsopnames te maken en één back-up track via de interne microfoon van de camera (voor de extreme gevallen dat beide opnameapparaten falen). Onze reporter draagt een dasspeld microfoon en heeft een externe microfoon voor de winnaar/deelnemer/geïnterviewde. Als vuistregel stellen we de gevoeligheid van de externe microfoon altijd iets hoger in omdat verraste/verbaasde mensen vaak erg zacht praten.

Ondanks al deze voorbereidingen kan het nog weleens misgaan, zoals in Hank. Daar stonden we onverwachts naast een aantal blaffende honden.

3. “Check, check, double check”

Test je apparatuur altijd voor vertrek én voor de daadwerkelijke shoot. Stel de microfoons bij aan de hand van wind, achtergrondgeluid en natuurlijk het stemgeluid van de reporter. Schiet een testshot en stel de camera bij aan de hand van het zonlicht, de witbalans en de scherpte. Een camera die enkel is gecheckt op kantoor kan de volgende beelden opleveren:

Een camera die is ingesteld met de juiste witbalans zal zorgen voor natuurlijke kleuren en maakt het mogelijk om de kleurbalans beter aan te passen tijdens post-productie.

4. “Leave it on the cutting room floor”

Film altijd langer door dan nodig is, mooie momenten gebeuren vaak nadat het shot “klaar” is. Zorg er ook voor dat je alles van tevoren filmt waar mogelijk. Je krijgt namelijk maar één kans om een spontane reactie op beeld te krijgen terwijl je een intro of outro eindeloos opnieuw kunt doen.

5. “Preparation is half the battle”

Bereid. Je. Voor! Teken een storyboard, schrijf een script, maak een shotlist, test je apparatuur, neem extra batterijen en memorykaarten mee en zorg ervoor dat je direct kunt beginnen zodra je aankomt. Zorg er ook voor dat de volgorde van je shotlist klopt. Wij zijn ooit te laat aangekomen bij een afspraak waardoor we de intro en outro ná het overhandigingsmoment moesten filmen, het enige probleem was dat we de prijs natuurlijk al hadden weggegeven voordat we de intro gingen schieten. Eindresultaat: een reporter die met lege handen vertelde dat we “dit” prijzenpakket gingen overhandigen …

Bonustip: “Stay on your toes”

Wat er ook gebeurt, blijf altijd met beide benen op de grond staan!

Deel deze story

Niels Leeuwenhoek
Niels Leeuwenhoek

Visual Designer & Community Manager


Lijkt het je leuk om ook eens een social media reporter in te zetten?

Neem contact met ons op, dan bespreken we graag de mogelijkheden!

naar contact
Niels Leeuwenhoek
Niels Leeuwenhoek

Visual Designer & Community Manager


Lijkt het je leuk om ook eens een social media reporter in te zetten?

Neem contact met ons op, dan bespreken we graag de mogelijkheden!

naar contact